LLAGOSTERA-COSTA BRAVA / NOTICIES

Els tres primers passos

Un repàs a les tres primeres categories del futbol base a la Unió Esportiva Llagostera.

Tornar

14/10/2014 17:23

El fill d'Óscar Reina és nascut el 2010 i des dels dos anys entrena a l'Escoleta del Llagostera, el pas previ a la primera categoria del futbol, com és el prebenjamí. L'Óscar és l'entrenador d'una colla de nens de tres i quatre anys. Un bon dia, els seus pares van decidir que començarien a aprendre a jugar a la Unió Esportiva Llagostera, i cada dilluns i dimecres, de 17:30 a 19:00 tenen la seva primera presa de contacte amb la pilota i els seus companys.

"Al meu petit li encanta fer rodolar la pilota, que gairebé és tan alta com les seves cames, i aquesta és una manera que es mogui, corri, s'ho passi bé i, a més, aprengui", comenta una mare. I és que els vailets de l'escoleta, comenta l'Óscar, "a la seva edat encara no aprenen el futbol tal com el coneixem". Els objectius principals del primer pas al futbol és "una qüestió de valors", diu el primer 'míster' dels nens, "i es tracta que es facin amics de la pilota, però que aprenguin que en un partit només n'hi ha una per a tots".

Els petits de l'Escoleta es troben en una fase importantíssima del seu desenvolupament motriu i moure's, començar a coordinar els seus moviments i relacionar-se amb el seu entorn és clau de cara a un futur, i aquest és l'objectiu principal d'aquesta categoria. I és que les qüestions tàctiques cal deixar-les per més endavant i gairebé fins a la categoria Benjamí no són necessàries. El segon pas és el nivell prebenjamí, on el contacte del nen amb la pilota ja comença a ser molt important. Els circuits d'obstacles amb pilota, els jocs de passades i els partits serveixen per despertar al petit un nou concepte de futbol. Al Prebenjamí 'C' hi ha tots els nens que l'any passat jugaven a l'Escoleta, i entre en Nordin Khanfour i l'Albert Perxachs s'encarreguen d'ensenyar-los una presa de contacte amb la pilota i els companys que no havien tingut abans.

Escoleta, tres Prebenjamins i dos Benjamins entrenen al Municipal de Llagostera, dilluns i dimecres, a la mateixa hora. El camp encara no se'ls fa petit i els entrenadors s'adapten a l'espai que els pertoca. Tret de l'Escoleta, tots ells ja han disputat dues jornades de Lliga. Encara juguen a futbol 7 i les qüestions tàctiques encara queden lluny. Fins i tot al Benjamí A, on alguns nois ja fa cinc anys que juguen, el més important segueix sent la tècnica. Comenta el seu entrenador, l'Álvaro Fernández, que "evidentment, el benjamí ja és una categoria on al nen se l'ha de fer pensar el màxim possible, i entrenar la seva disposició damunt del terreny de joc li estimula aquesta capacitat cognitiva. A més, a l'edat de benjamí els petits ja han de semblar un equip, fer les coses junts i ajudar-se mútuament", però també sopesa que "la tècnica segueix sent primordial en nois de 7 i 8 anys, així que gran part de l'entrenament és específic".

A la categoria Benjamí, ja cada jugador ha demostrat la seva vàlua per una posició concreta. És per això que l'Álvaro segmenta els seus entrenaments. Per exemple, "els laterals practiquen un tipus de control orientat, de moviments, de conduccions, i els davanters un altre de molt diferent, però tots ho fem força junts i han d'aprendre de tot, perquè encara són molt petits i mai saps quan un jugador et pot sorprendre fora de la seva posició". Per a aquest jove entrenador, que també ho és del Juvenil 'A', és primordial que "aprenguin de totes totes a xutar passar i conduir, i tàcticament que vagin aprenent que no poden córrer sempre darrere la pilota, perquè ella no es cansarà mentre que ells sí. A aquestes alçades, ja són intel·ligents i ho acaben descobrint ells mateixos".

Aquests cinc anys formen una etapa de la infància importantíssima. És aquí quan els nens desenvolupen la gran majoria de qualitats i mostren el seu potencial. Tots junts, com en la foto (on hi són totes les categories Escoleta, Prebenjamí i Benjamí), signifiquen molt per al club. Els resultats, mica en mica, acompanyen, però mai seran tan importants com el fet que es formin físicament, mentalment i aprenguin una sèrie de valors que els definiran quan deixin de ser nens.