LLAGOSTERA-COSTA BRAVA / NOTICIES

El gran canvi dels petits

Les categories Aleví i Infantil estan marcades per un canvi de maduresa molt important: passar de futbol 7 a futbol 11.

Tornar

03/10/2014 11:44

L'any passat, diu l'Ibai, "el camp se'm quedava petit, i ara em sento molt més còmode jugant". Aquest noi d'11 anys, a simple vista, és petit, escanyolit, però damunt del terreny de joc ell parla per si sol. És un mitja punta ràpid, àgil i difícilment falla un u contra u quan ell té la pilota. Aquest cap de setmana, comença la seva Lliga amb l'Infantil 'B', on per primera vegada hi competiran onze enlloc de set. En el darrer amistós, contra l'Unió Girona, ell va ser l'autor de l'únic gol del seu equip (van perdre 2-1 contra un infantil de segon any).

A l'Infantil 'B' del Llagostera, coordinat per en Joan Herrera, la gran majoria de nois són de primer any i l'anterior temporada, que eren alevins, jugaven a futbol 7. Comenta l'entrenador que "el camp és el doble de gran, com a mínim, i això fa molt més difícil per al noi que juga", i se centra en les dificultats d'una posició en concret: "els defenses són els qui ho tenen més difícil, perquè a ells els entra per primera vegada el fora de joc en escena, i mantenir l'ordre en una línia de quatre és complicat en un noi d'onze anys". A més afegeix que, per exemple, "abans no estaven tan acostumats a moure's tant damunt la gespa, mentre que ara tendeixen a quedar-se dins l'àrea quan muntem un contraatac, quan en realitat, per anar bé, haurien d'intentar arribar a la línia de mig del camp".

A Joan Herrera li toca una tasca molt complicada. Ell apunta que "el canvi es nota molt, i ells mateixos veuen que alguns camps de futbol se'ls fan enormes". El Municipal de Llagostera encara és prou petit, però el darrer cap de setmana van jugar a un camp de gairebé cent metres, quan ells amb prou feines en fan un i mig.

No només la situació els dies de partit. Joan Herrera és conscient que aquest canvi és la principal assignatura d'un Infantil, per això els exercicis a l'entrenament són molt diferents del que havien viscut fins ara: "Jo em centro molt més en la tàctica i la col·locació damunt del camp, i ells fins a dia d'avui havien fet només tècnica". A més, a aquestes edats és difícil trobar un noi que pugui fer desplaçaments en llarg, de manera que el progrés d'una jugada és més lent. "El 'patadón' no funciona", comenta Herrera entre somriures. Però els nois sempre veuen el costat positiu. Comenta en Sergi, un dels centrals, que "prefereixo el futbol 11, i de la mateixa manera que el futbol és més difícil per a nosaltres, també ho és per al rival". El míster sempre els insisteix, diu en Sergi, "que hem d'aguantar la línia, que hem d'estar pendents d'estar junts sense perdre la pilota de vista, i això és difícil, però mica en mica ens en sortim".

L'Infantil B, però, compta amb l'ajuda d'un parell de nois de segon any, que els ajuden en tasques que als més petits se'ls fa difícil. En Juanma és el capità, i ell mateix es defineix com "el noi que, en general, dóna ànims". Afegeix que "en realitat, qui més en sap de futbol és l'entrenador i tots l'escoltem, però jo no dóno ordres, tot i que els companys intenten seguir-me perquè la tàctica la tinc una mica més assimilada".

Però com ho veuen els nois que l'any que ve s'enfronten a aquest pas? L'Andrés és l'entrenador de l'Aleví A, la darrera categoria del futbol 7. Allà hi juguen sis jugadors de camp i ell mateix reconeix que "veig molts jugadors a qui aquest camp se'ls està quedant petit", però l'Andrés des d'un primer moment ja els prepara per a aquest salt: "Juguem amb un sistema 2-3-1, que perfectament podria ser l'atac d'un equip de futbol 11 -tret dels quatre defenses- o el seu sistema defensiu -dos centrals, dos carrilers, un pivot i un migcentre- i tot i que ells encara pensen en un camp reduït, ja comencen a preparar el dibuix d'un equip de futbol onze". L'Andrés aquest any ja comença a alternar l'entrenament de tàctica amb el de tècnica, i confia que "a mesura que avanci la temporada, ens anirem posant d'acord amb els entrenadors de l'Infantil per tal que alguns jugadors ja comencin a treballar el futbol 11 real i l'any que ve siguin un referent per als seus companys, per tal que alguns ja tinguin idees i conceptes molt més clars".

El salt del futbol 7 a futbol 11 és molt notori, probablement un canvi pel qual jugadors que no semblaven cap delícia tècnica es reivindiquen tàcticament, i viceversa. Un canvi que els entrenadors d'Aleví i Infantil tenen molt en compte i intenten que els seus petits notin el més mínim possible per tal que se sentin còmodes jugant sobre la superfície que sigui. És un dels grans reptes del futbol base.