LLAGOSTERA-COSTA BRAVA / NOTICIES

Oriol Alsina repassa en profunditat l'actualitat del Llagostera-Costa Brava en una àmplia entrevista

Tornar

07/08/2018 00:18

Any 2000 d. C. A un petit poble de 8.000 habitants conegut com Llagostera se celebra l’ascens a Segona Regional, actual Tercera Catalana. Però no és un ascens qualsevol, no és un mèrit que s’oblidarà al cap d’uns anys, ja que un humil entrenador anomenat Oriol Alsina posa les bases d’una revolució que sacsejarà el futbol català i espanyol al cap d’uns anys. El cervell de la futura revolta marxa i torna al 2004. Alsina puja el Llagostera-Costa Brava puja a Primera Regional, la Segona Catalana d’ara. Un fet que desencadena la revolució dels almogàvers. Amb set ascensos en 10 anys, els llagosterencs, sense nom al món del futbol ni un gran pressupost, desafien l’ordre establert pels grans i profanen l’imponent palau del futbol professional accedint a Segona Divisió. No van començar a caminar sobre una plàcida alfrombra per entrar al palau, ja que tot va començar corrent sobre un incòmode camp de sorra. El Llagos és de nou a Tercera Divisió però el respecte dels grans se l’ha guanyat per sempre. El cap de la revolució, Oriol Alsina, també. De fet, té reservat a títol personal un tro al palau. És admirat entre els grans per haver fet tant amb tant poc i en tant poc temps i té ofertes. Però ell prefereix quedar-se al poble. Lluny del glamour del futbol professional, però feliç amb els seus.

“He renunciat a ofertes suculentes, a opcions d’anar-me’n a l’estranger i a projectes de Segona B. Cap d’ells em convencia i al final sóc molt feliç quedant-me al meu poble, que és on tinc la meva família, els amics i la feina. El Llagostera és el club que m’estimo i aquest any he recuperat la il·lusió i la motivació per tornar a entrenar’’, assegura Oriol Alsina, que des de fa dies ja ha agafat les regnes del Llagostera-Costa Brava des d’una banqueta a la que ha tornat un any i dos mesos més tard. Després d’haver aixecat tal monument al futbol humil, el més fàcil i comprensible era mantenir-se com a arquitecte que dissenyés les plantilles des del càrrec de director esportiu. Però Alsina ha volgut agafar el pic i la pala des de la banqueta, ha volgut enfangar-se de valent un altre cop. No tem a cap fracàs que pugui qüestionar la seva llegenda. “Està clar que tornar a ser entrenador després de l’etapa que vaig viure és una decisió valenta però no se’m cauen els anells per entrenar a Tercera. Agafar el Llagostera en aquesta categoria és tot un repte per mi’’, assegura el tècnic del Maresme.

Crida a la prudència

Amb el retorn del general de la revolució que va posar potes amunt el futbol català i espanyol el clamor per aconseguir un nou ascens i tornar així a la categoria de bronze es fa notar. Però el líder fa una crida a la prudència: “Perquè haguem acabat de baixar no ens hem de posar l’objectiu de tornar a Segona B, no podem repetir els errors del passat de voler recuperar immediatament una categoria que hem acabat de perdre. L’objectiu no és un altre que consolidar-nos a Tercera Divisió. Primer de tot, certificar la permanència i després ja veurem’’, destaca Oriol Alsina. “No podem oblidar que la Tercera Divisió és una molt bona categoria per un poble tan petit com Llagostera i que competim contra equips de grans ciutats com el Terrassa, el Sant Andreu o l’Hospitalet. A més a més aquesta temporada serà especialment dura i guanyar estarà molt car. Hi ha tranquil·lament 10 equips que poden lluitar per entrar al ‘play-off. Alguns d’ells podrien estar perfectament a Segona B i, si no ho estan, és perquè no van tenir sort a les eliminatòries d’ascens ’’, afegeix l’estratega nascut a Arenys de Mar.

Alsina no vol ni tan sols sentir a parlar de la temporada 10/11, l’última campanya del Llagos a Tercera i en què el conjunt del Gironès va afegir l’ascens a Segona B a la seva col·lecció d’èxits: “No hem d’imitar absolutament res d’aquella temporada, era una època diferent. Al futbol no pots viure del passat. Hem de mentalitzar-nos que repetir els èxits d’anys anteriors no és impossible però si molt complicat’’, insisteix el tècnic del Llagos, que aquest curs sumarà la seva quinzena campanya a la banqueta llagosterenca. Només hi ha un aspecte que Alsina vulgui rescatar d’aquest passat que amb tan recel es mira: la competitivitat de l’equip. I és que els anys passen i les gestes de la revolució van quedant enrere. Però la idea que va fer triomfar la revolta perdura. “Hem de posar a l’equip una exigència màxima perquè sigui el més competitiu possible. Hem de fer que el Llagostera sigui un rival molt difícil de guanyar’’, adverteix l’estratega.

L’estil de joc i els joves valors de la pedrera llagosterenca

En el que tampoc té dubtes Oriol Alsina és en l’estil de joc que utilitzarà per escriure amb claredat aquesta idea sobre el camp. “El meu estil de joc és guanyar. Prefereixo treballar, estant atents a les segones jugades i aprofitar al màxim l’estratègia ofensiva, són les pautes que ens han fet créixer. Clar que m’agradaria tenir la possessió però no vull prometre coses que no es poden fer. Només ens hem de cuidar de treballar moltíssim’’. Pautes que futbolistes com Pitu, Marcos o Viale tenen memoritzades com l’abecedari però que els jugadors nous han d’anar assimilant encara. Més de la la meitat de la plantilla ha estat modificada i s’incorporen fitxatges com Sascha Andreu, Eric Jiménez o Chico Díaz, futbolistes procedents del filial que ja l’any passat van tenir protagonisme com Pol Tarrenchs i Ousman Touray i també aniran tenint la seva quota de participació al primer equip jugadors del filial i del juvenil A: “La plantilla té moltes novetats i ara mateix en aquest nou projecte el grup s’ha d’adaptar i conjuntar i aquest procés porta un any. La temporada que ve tot serà més fàcil perquè la plantilla estarà treballada i amb poques variacions podrem millorar el que fem aquesta temporada, en la que crec que estarem millor a la segona volta que a la primera. A més a més, hem de tenir en compte que competirem contra equips que ja estan molt rodats i conjuntats’’, assegura Alsina, que argumenta com ha confeccionat la plantilla d’aquest Llagostera-Costa Brava:

“Hem fet una barreja. Han pujat jugadors del filial i del juvenil que s’han guanyat estar aquí i després hem fitxat jugadors joves, futbolistes contrastats a Tercera Divisió i també gent amb nivell de Segona B que també ens donaran aquesta dosi d’experiència. Però també s’ha de tenir en compte el filial, ja que qualsevol jugador del segon equip pot entrar en qualsevol moment’’, indica el tècnic del Llagos, que debutarà a la Lliga el 19 d’agost al camp de la Pobla de Mafumet. Oriol Alsina està molt satisfet de la plantilla i del cos tècnic de què disposa però si hi ha un aspecte que l’enorgulleix especialment és el fet de que fins a set jugadors sorgits  del juvenil A del Llagos hagin participat fins ara en la pretemporada del primer equip: Abel, Mario, Monsif, Juvanteny, Parra, Mercader i Dídac. “Portem cinc anys apostant molt fort pel futbol base i ara n’estem recollint el fruits. Tenim joves que mereixen que els donguem la oportunitat perquè poden ser molt vàlids. Però també és important treballar amb ells, tenir paciència i saber trobar el moment en què explotin. Estic segur que molts d’aquests jugadors es convertiran en futbolistes professionals’’, explica l’estratega del Maresme, que no vol finalitzar l’entrevista sense abans adreçar-se a l’afició:

“El més important perquè gaudim aquesta temporada serà que jugadors, cos tècnic i vosaltres estiguem units. Vull que vingueu, crideu, ens ajudeu i ens animeu perquè ho tinguem més fàcil per guanyar. Quants més siguem, més gaudirem cada setmana’’, diu Oriol Alsina als seguidors. A dia d’avui és una absoluta incertesa si la llegenda de la banqueta del Llagostera-Costa Brava tornarà a aconseguir un ascens però el que és segur és que amb Alsina d’entrenador les idees que van fer triomfar la històrica revolució llagosterenca calaran. Els partits del Llagos excitaran. I tots els almogàvers s’emocionaran.

LLAGOSTERA-COSTA BRAVA / Twitter